13 grudnia, 2013
13 grudnia, 2013
Po spożyciu, alkohol jest szybko absorbowany do krwiobiegu. Niewielki procent jest wydalany poprzez nerki i płuca, a reszta zostaje rozłożona przez enzymy produkowane przez wątrobę. Enzym ADH pomaga w konwersji do aldehydu octowego, który następnie jest konwertowany przez inne enzymy do octanu, aby ostatecznie zostać rozłożonym do dwutlenku węgla i wody. Jak szybko będzie przebiegł ten metabolizm będzie wyznacznikiem jak duży kac pozostanie.
Aldehyd octowy jest substancją bardzo toksyczną, dlatego gdy enzym ADH nie działa optymalnie, aldehyd odkłada się w tkankach i krąży w krwiobiegu powodując szkody. Często dlatego kac ma wiele różnych objawów, a nie tylko ból głowy. Czasem przypomina grypę lub uczucie jak po treningu.
W kategorii zabronionych znajdują się też pyszne likiery, martini, campari, burbon, whiskey, niektóre wódki, szkocka oraz gin.
Lepsze opcje to tequila, cydr, białe i czerwone wino, szampan, niektóre wódki i rumy, koniak i brandy.
Niezależnie jednak jaki alkohol trafi do naszego żołądka, etanol będzie musiał zostać zmetabolizowany i wielu osób na drugi dzień pojawi się kac.
Jak uniknąć kaca?
– nigdy nie pij alkoholu na pusty żołądek
Żołądek i jelito cienkie wchłaniają alkohol, co może doprowadzić do stanu zapalnego żołądka i zaburzenia równowagi flory bakteryjnej jelit. Jedzenie sprawi, że alkohol będzie się wolniej wchłaniał, co prawda dłużej w żołądku, ale ze względu na to, że żołądek jest mniejszy niż jelita, chcemy go zatrzymać tam jak najdłużej.
– nie pij za szybko
Wątroba potrafi w godzinę metabolizować ilość alkoholu mniej więcej równia jednemu drinkowi, dlatego warto zwolnić i w przerwach pić wodę lub jeść.
– unikaj słodzonych drinków
Zbyt duża ilość cukru w kolorowych alkoholach lub napojach, z którymi mieszany jest alkohol może spowodować nagły wzrost, a później spadek poziomu glukozy we krwi co zmusi nadnercza do interwencji i dodatkowo spowoduje stres na wątrobie, która będzie zmuszona do produkcji glukozy
– unikaj piwa
Połączenie alkoholu i glutenu nie będzie dobrym pomysłem, i niestety oprócz przejściowych problemów trawiennych czy tych związanych z pracą mózgu, niskopoziomy stan zapalny może utrzymać się jeszcze długo po spożyciu piwa.
– nie stosuj leków przeciwbólowych
Niesterydowe leki przeciwbólowe lub Apap czy Paracetamol wpływają na cały organizm i są odpowiedzialne między innymi za powstanie nieszczelnej śluzówki jelita czy zaburzenie równowagi flory bakteryjnej jelit. Ponadto tego typu leki są toksyczne dla już obciążonej alkoholem wątroby. Zamiast tego użyj feverfew.
– nie pij kawy
Zarówno przed spożywaniem alkoholu jak i dzień później warto unikać wszelkich stymulantów. Kawa ponadto dodatkowo odwodni organizm.
– ćwicz przed, ale nie po
Nawet lekkie ćwiczenia przed spożyciem alkoholu zwiększają produkcję antyoksydantów i chronią przed toksycznością etanolu w wątrobie i mózgu. Unikaj natomiast ćwiczeń dzień po większym spożyciu alkoholu, aby nie wprowadzać organizmu w stan stresu, tylko wszelkie jego siły skupić na regeneracji. Wysiłek fizyczny również działa odwadniająco.
– zmniejsz toksyczność alkoholu
Kwas pantotenowy jest prekursorem koenzymu A, niezbędnego do konwersji aldehyd octowy–> octan –> acetylokoenzym A dzięki czemu toksyczny aldehyd jest zredukowany.
– podnieś status glutationu
L-cysteina i NAC są prekursorami glutationu. MSM również wspomaga syntezę glutationu. Można spożyć zarówno przed jak i po konsumpcji alkoholu.
– uzupełnij elektrolity
Alkohol ma efekt diuretyczny i podczas odwodnienia utracone zostają sód, potas i magnez.
– uzupełnij witaminy B
Witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego detoksu wątroby. Kobiety zwłaszcza potrzebują kwasu foliowego, który jest potrzebny dla zminimalizowania ryzyka związanego z nowotworem piersi i spożywaniem alkoholu.
– zadbaj o poziom cynku
Zasoby cynku podczas spożywania alkoholu zostają mocno uszczuplone, a jego odpowiedni poziom jest niezbędny dla regeneracji tkanek oraz prawidłowej odporności, stąd też często wraz z kacem przychodzi przeziębienie.
– śpij
Sen jest kluczowy dla regeneracji organizmu, ale warto oszukać organizm poprzez szczelne zasłonięcie okien.
– zjedz coś
Gdy się obudzisz na kacu i nie ma ochoty jeść, warto się zmusić. Organizm nie tylko potrzebuje składników odżywczych dla regeneracji i detoksu, ale jedzenie pomoże ustabilizować poziom cukru we krwi.
– weź probiotyk
Alkohol powoduje nierównowagę flory bakteryjnej jelit, dlatego warto dzień przed i kilka dni po wspomóc jelita, ponadto probiotyk pomoże gdy masz nudności.
– zadbaj o wątrobę
Pomocny będzie ostropest, wyciąg z karczocha, cholina czy inozytol wraz z witaminą C, która jest istotna dla redoksu glutationu.
– zgaś zapalenie
Unikaj spożywania Omega6 wraz z alkoholem, czyli np. czipsy plus piwko nie są najzdrowszą opcją 🙂 Dzień po może pomóc imbir, kurkuma, reservatol czy olej z wiesiołka. Zastosowanie tych suplementów przed spożyciem alkoholu ochroni wątrobę przed toksycznością etanolu.
Co jeść na kacu?